Airbezen en een gezond klimaat

maandag, 11 december 2017

In heel de provincie Oost-Vlaanderen liep dit voorjaar een uniek project met de naam AIRbezen, waarbij via duizenden aardbeiplantjes de luchtkwaliteit in kaart werd gebracht. De Universiteit van Antwerpen is met de bladstalen aan de slag gegaan en afgelopen maand werden de resultaten aan het ruime publiek voorgesteld. Onze gemeente sloot zich begin 2017 eveneens aan bij het projact "Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. Kortom, in Sint-Lievens-Houtem wordt moeite gedaan voor een gezonde leefomgeving.

Airbezen

Het resultaat van het AIRbezenproject kan je terugvinden op http://www.airbezen.be/page-7/index.html. Wij zoomden voor jullie alvast eens in op onze eigen regio en besluiten dat de kwaliteit van de Houtemse inzendingen bij de gemiddeldes ligt. Dat wilt zeggen dat er in onze gemeente minder fijnstof is gemeten dan op vele andere plaatsen, maar ook dat het toch nog beter kan.

 

De hoeveelheid fijnstof in de lucht heeft een invloed op onze gezondheid. Deelnemen aan onderzoeken zoals het AIRbezen project heeft dan ook wel degelijk zijn meerwaarde. Een tip die we terugvinden op de website: "Mensen die in een drukkere straat wonen, raden we absoluut aan om de ramen aan de achterzijde van de woning open te zetten als ze willen verluchten, en niet aan de voorkant.”

Klimaattafel

In Sint-Lievens-Houtem loopt er tegelijkertijd een project waar zij zich januari 2017 voor engageerden. Het project komt uit van de provincie Oost-Vlaanderen, in samenwerking met de streekintercommunale Solva en het streekoverleg Zuid-Oost-Vlaanderen.
Op 21.01.2017 ondertekenden de gemeenten en steden het Burgemeestersconvenant en engageerden zij zich om tegen 2030 de CO2 uitstoot op de grondgebieden van Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Lierde, Maarkedal, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en Zwalm te reduceren met minstens 40% en om een adaptatiebeleid uit te werken. Ze willen dit doen samen met inwoners, bedrijven, landbouwers, scholen, verenigingen. Daarom wordt in elke gemeente een klimaattafel georganiseerd om ideeën van deze groepen te verzamelen.
Op 24/01/2018 gaat in CC De Fabriek de Houtemse klimaattafel door. Wil je daar aan deelnemen? Dat kan! Tijdens een klimaattafel kunnen gezinnen, bedrijven, scholen, organisaties, verenigingen,… klimaatgezonde ideeën aanbrengen. Deze ideeën worden meegenomen bij de opmaak van het klimaatplan voor de regio Zuid-Oost-Vlaanderen. Bij inschrijving kies je 2 van de 5 thema’s waarrond maatregelen worden geformuleerd: duurzame mobiliteit, consuminderen, hernieuwbare energie, klimaatgezond wonen en adaptatie.

In mei 2018 willen we het klimaatplan voor Zuid-Oost-Vlaanderen indienen bij Europa. Meer info op www.so-lva.be/klimaattafels of op https://www.sint-lievens-houtem.be/klimaattafel

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden