De Houtemse scholen zetten hun voorspoedige koers verder.

maandag, 18 december 2017

Nu Koning Winter in het land is schakelt menigeen onder ons maar al te graag een versnelling lager, maar dat geldt niet voor de Houtemse scholengemeenschap. Het waren alweer bewogen tijden voor het lokale jonge geweld. Thuis in Houtem laat jullie graag even meegenieten.

Vrije Basisschool Klim-Op,

Begin november verwelkomden ze maar liefst 7 nieuwe peuters en beleefde drukke maar boeiende herfstmaanden.
Op 11 november werd door het gemeentebestuur en de vereniging van de oud-strijders het einde van de Eerste Wereldoorlog voor de 99ste keer herdacht aan het monument voor de gesneuvelde soldaten in Bavegem. Juf Jolien en de leerlingen van het zangkoor van Klim-Op luisterden de viering op met poëzie en een vredeslied.
Na dit moment van bezinning was het tijd voor een spannende gebeurtenis waar alle leerlingen en leerkrachten vol ongeduld naar uitkeken. Plots kwamen drie motoren, met daarop niemand minder dan de Sint en zijn Pieten, de speelplaats opgereden. De grote kindervriend en zijn helpers werden enthousiast onthaald en brachten een bezoek aan alle klassen. Bijgestaan door het oudercomité bezorgden ze elke klas een leuk geschenk. Deze heuglijke dag werd tenslotte vreugdevol afgerond met het jaarlijkse grootouderfeest waarop maar liefst 250 grootouders verwend werden.
Op 20 november werd de voorleesweek bij Klim-Op ingezet met een mooi stukje poëzie. In alle klassen -van de peuterklas tot het zesde leerjaar- kwamen de vaders van de leerlingen voorlezen. De derde kleuterklas, waar maar liefst 8 voorleespapa’s hun beste beentje voorzetten, spande de kroon. De oudste kleuters kregen bovendien een mooi voorleesboek cadeau.
Diezelfde dag, ook gekend als Internationale Kinderrechtendag, hadden de leerlingen van Klim-Op nog een extra reden om feest te vieren. Het jaarthema van de school staat volledig in het teken van de kinderrechten. Dè gelegenheid bij uistek om het Saved-by-the-bell lied met de hele school te laten weerklinken en om de kinderrechten die dat schooljaar al aan bod kwamen te overlopen.

Sint-Lievensinstituut

Deze school verkende in november cultureel erfgoed en beleefde eveneens een succesvolle voorleesweek.
Naar aanleiding van de Houtemse winterjaarmarkt trokken de leerlingen van het vijfde leerjaar van juf Hilde op pad om de geschiedenis van de jaarmarkt te verkennen. Ervaren gids Charles De Kerpel was de geknipte voorganger en vertelde de kinderen in geuren en kleuren over het ontstaan van Sint-Lievens-Houtem, de heilige Livinus en de jaarmarkt. Het werd een mooie en vooral leerrijke namiddag die werd afgesloten met een leuk fotomoment aan de nieuw opgerichte schandpaal.
Ook de voorleesweek van 18 tot 26 november kreeg in het Sint-Lievensinstituut de nodige aandacht. Tijdens deze week werd het belang van voorlezen aan jonge kinderen in de kijker gezet. Regelmatig voorlezen stimuleert immers de taalontwikkeling bij kinderen en wakkert de leeshonger aan. In elke klas van het Sint-Lievensinstituut - van het peuterklasje tot het 6de leerjaar- kwam een nieuwe meester of juf op bezoek om de kinderen mee te nemen in een prachtig fantasieverhaal. Een prettig en verrassend initiatief waar alle kinderen en leerkrachten met volle belangstelling van genoten want…voorlezen DOET lezen!

De bezige bijtjes van Gemeenteschool De Zonnevlier

Net zoals in Bavegem werden de leerlingen ondergedompeld in de wereld van de kinderrechten. Dit gebeurde door middel van een wandeling in het Gentse. Tijdens deze uitstap leerden onze jonge scholieren dat de rechten die zij vandaag genieten niet voor alle kinderen even vanzelfsprekend zijn. Ter afsluiting werd met puzzelstukken de slogan ‘de rechten van een kind’ gemaakt.
Naar jaarlijkse gewoonte werden de grootouders ook in deze school in de bloemetjes gezet met een heus Halloweenfeest. Na een vrolijke wandeltocht met ballonnen konden de grootouders samen met de kinderen genieten van lekkere taart en een welverdiende kop koffie.
Op 11 november deed vervolgens een alom gekende goedheilige man zijn blijde intrede in De Zonnevlier met paard en kar. Sint-Maarten en zijn Pieten werden warm onthaald door alle leerlingen en leerkrachten en deelden na een mooi optreden van de kinderen heel wat cadeautjes en lekkers uit.
Maar daar bleef het niet bij. Dat sporten niet enkel leuk is in de zomer, bewezen de leerlingen van L5 en L6 tijdens de bosklassen in Herentals. 4 dagen lang werden zij ondergedompeld in tal van sportieve activiteiten en hadden ze de tijd van hun leven.
En natuurlijk werden de voorleespapa’s ook in Vlierzele extra in de kijker gezet tijdens de voorleesweek. Zij zetten hun beste beentje voor om de kinderen te begeesteren met spannende verhalen en zo hun fantasie te stimuleren. Bravo!

Er beweegt wat in de Houtemse scholen; daarover kunnen we het allemaal eens zijn! Thuis in Houtem neemt dan ook zijn hoedje af voor alle leerlingen, leerkrachten, directies en vrijwilligers die zich telkens opnieuw inzetten om al deze activiteiten tot een goed einde te brengen en wenst iedereen alvast een deugdoende kerstvakantie toe!

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden