Heb je een passie voor natuur? Werk je graag in team? Dan is dit zeker iets voor jou!

vrijdag, 21 oktober 2016

Thuis in Houtem sprak met Rita van NEC De Pastorie, ofwel Natuur Educatief Centrum De Pastorie uit Zonnegem. We zagen onlangs de oproep van het NEC passeren om hun kern aan vrijwilligers te versterken. Met Thuis in Houtem willen we verenigingen steunen in hun weg naar een succesvolle werking, een kans dus om deze oproep kracht bij te zetten. We spraken met Rita over de werking van het NEC. Lees even mee.

Thuis in Houtem: Hoe omschrijf je een vrijwilliger van het NEC?

Rita: Een NEC-vrijwilliger is vooral iemand met liefde voor de natuur en met veel’ goesting’ om kinderen en volwassenen warm te maken voor de natuur, hen te begeesteren, hen te laten groeien... Het is iemand die ook zelf wil groeien en bereid is tot het volgen van bijkomende vorming (aangeboden door het NEC), die graag samenwerkt met anderen, graag ook eens iets nieuws uitwerkt of probeert samen met de teamgenoten. Omdat het al eens voorvalt dat een activiteit door slecht weer, op de dag zelf wordt afgelast, wonen vrijwilligers ook best niet te ver af van de pastorie. Belangrijk is dat aan het begin van het schooljaar vrijwilligers zich engageren voor een minimum aantal begeleidingen (in overleg met de coördinator en andere vrijwilligers) en dit engagement zo goed mogelijk nakomen. Dit is belangrijk om voldoende vertrouwd te geraken met programma’s. Het vraagt van de organisatie ook wel enige inzet om de vrijwilligers op te leiden. Bij ziekte of overmacht wordt door de organisatie steeds getracht in samenspraak met de vrijwilligers een oplossing te vinden.

Omdat geen enkele groep kinderen dezelfde is, varieert de respons op de aangeboden activiteiten keer op keer, wat enige flexibiliteit en fantasie van de vrijwilligers vraagt, maar daardoor ook nooit verveelt. Elke activiteit wordt begeleid door 2 vrijwilligers, waardoor medewerkers er eigenlijk nooit alleen voorstaan. Gevraagd wordt dat vrijwilligers in nood (bij afwezigheid van de tweede begeleider) toch zelfstandig kunnen werken. Hoewel de activiteiten verlopen volgens een uitgeschreven scenario, langs een vast parcours, is er nog ruimte genoeg voor een eigen inbreng.

Thuis in Houtem: Wat antwoord je op de volgende vraag? "Waarom is dit interessant om te doen?"

Rita: Vrijwilliger zijn, werken met andere mensen en kinderen is verrijkend, het verruimt je blik op de wereld. Menselijke contacten leren een mens relativeren, laten iemand nieuwe thema’s, talenten ontdekken. Vrijwilliger zijn bij het NEC, is werken in de natuur, ontspannend, gezond genieten van de seizoenen, de ontwapenende respons van kinderen, laat mensen mee evolueren met het jonge geweld. Door mee te werken aan de uitbouw van nieuwe programma’s kunnen vrijwilligers ook hun andere talenten benutten, hun creativiteit bot vieren.Vrijwilligerswerk laat mensen ontmoeten, groeien.

Thuis in Houtem: Moet je eigenlijk iets van planten en de natuur kennen?

Rita: Enige kennis van natuur en milieu is wel noodzakelijk. Duurzaam omgaan met de natuur is een must. Men hoeft niet per se een natuurgids te zijn maar enige basiskennis is nodig. NEC- vrijwilligers krijgen wel de kans om zich bij te scholen (algemene vorming) , krijgen bij elk programma de nodige specifieke achtergrondinformatie, lopen steeds eerst een activiteit enkele keren mee voor ze zelfstandig aan de slag gaan  en kunnen jaarlijks in team deelnemen aan enkele vormingsuitstappen. Open staan voor kennis is veel belangrijk dan reeds alle wijsheid in pacht te hebben.

Thuis in Houtem Welk soort activiteiten organiseert het NEC zoal?

Rita: Het Natuureducatief Centrum De Pastorie in Zonnegem organiseert al sinds 2004 natuureducatieve uitstappen voor kleuter- en basisonderwijs. Natuurbeleving met alle zintuigen alsook het speels ontdekken van planten, dieren,  thema’s als duurzame ontwikkeling, biodiversiteit, klimaat ...staat hierbij centraal. In de verschillende programma’s nemen vrijwilligers de kinderen mee op sleeptouw: educatie wordt afgewisseld met spelletjes.

Naast het aanbod voor de scholen is er ook een vrijetijdsaanbod gericht naar volwassenen en kinderen. Deze activiteiten gaan vnl. tijdens weekends of op avonden door. De deelname van vrijwilligers aan deze activiteiten hangt af van hun eigen creativiteit en beschikbaarheid.

Een totaal overzicht van de schoolprogramma’s en het vrijetijdsaanbod is terug te vinden op de website : www.necdepastorie.be. In de maanden juli en augustus, december en januari zijn er geen schoolactiviteiten. Nog komende activiteiten in 2016 zijn de klavertjevierwandeling op 16/10, een workshop voor kinderen op 26/11 (Koekenbak voor vogels) en een Repair Café op 3/12.

Heb jij zin om mee jouw schouders te zetten onder dit prachtige project?

Voor info en vragen over vrijwilliger worden bij het NEC: gsm (Rita) 0478 63 45 69 of info@necdepastorie.be.

Gerelateerde onderneming/vereniging

NEC De Pastorie

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden