Het Muziekcentrum: 20 jaar ontplooien van talent

maandag, 22 januari 2018

In Bavegem mogen ze 20 kaarsjes uitblazen. In de gebouwen aan de oude pastorij wordt wekelijks afgesproken voor muzieklessen, organiseert men meermaals per jaar gezellige optredens en jamsessies en is het een sfeervol samenzijn tussen allemaal mensen met dezelfde passie. We namen contact op met verantwoordelijke Vera Stadeus, omdat wij van TIH heel trots zijn op een dergelijke succesvolle organisatie. Wij wensen Vera en haar team dan ook een heel fijn jubileumjaar.

TIH: Hoe is het muziekcentrum ontstaan? Hoe is het geëvolueerd naar wat het is vandaag?

Vera: Het Muziekcentrum werd in 1997 opgericht in de lokalen van de sporthal te Sint-Lievens-Houtem, door contrabassist Jo Vanhoutte. Vanhoutte was toen 20 jaar beroepsmuzikant geweest en wou een praktisch alternatief bieden voor de klassieke muziekopleiding. Zijn visie was eenvoudig: vanaf de eerste les begin je echt te spelen of te zingen, theorie komt pas achteraf en alleen wanneer dat echt nodig is. De formule kende succes en voor hij het goed en wel besefte liep het leerlingenaantal op tot 150 leerlingen.

Enkele jaren later week het Muziekcentrum uit naar de pastorie Bavegem en het leerlingenaantal liep verder op tot gemiddeld 350 leerlingen. Het instrumentenaanbod werd gaandeweg meer uitgebreid. We kijken ook terug op allerlei activiteiten waaronder muziekkampen, leerlingenconcerten, leerlingencd’s, workshops, groot onderhoud…
In 2006 werd de toenmalige garage van de pastorie omgebouwd tot concertzaaltje waardoor ook de concertwerking van het Muziekcentrum een nieuwe impuls genoot.

In 2011 besliste de initiatiefnemer na 15 jaar bestuur dat het welletjes was en ging hij nieuwe uitdagingen aan in het verre Malawi. De fakkel werd overgedragen aan Vera Stadeus, gewezen leerlinge van het Muziekcentrum. Zij is sinds den beginne nauw betrokken geweest bij de organisatie en het bestuur van de vereniging. Met een licht gewijzigd bestuur achter zich nam zij de coördinatie en dagelijkse werking van het Muziekcentrum over.

Het instrumentenaanbod is nog steeds vrij ruim, een extra aanbod voor kleuters werd daar ondertussen ook aan toegevoegd. De klemtoon wordt steeds meer gelegd op ‘samen muziek maken’. Onze jamsessies, bands, koren en vioolorkest zijn het bewijs dat er naast les volgen ook ruimte moet zijn voor samenspel.

TIH: Wat doet het muziekcentrum zoal?

Vera: In eerste instantie biedt het Muziekcentrum een breeds scala aan instrumentlessen (gitaar, piano, drums, ukelele, accordeon, saxofoon, trompet, viool en zang) aan. Jong en oud kan bij ons terecht voor praktijkgerichte muzieklessen waarin favoriete genres en nummers worden aangeleerd. Iedere leerling evolueert op z’n eigen tempo, in de richting die hij/zij wil. Om te beginnen is geen enkele ervaring vereist! Je moet vooraf geen notenleer kennen, theoretische kennis leer je stapsgewijs. Vanaf de eerste les speel je al op je instrument, hoe eenvoudig de melodie ook!

Kleuters die de muziek reeds voelen kriebelen kunnen bij ons terecht voor een cursus muziek&spel. De cursus muziekinitiatie voor 1ste en 2de leerjaar kan gevolgd worden als voorbereiding op de instrumentlessen.
Jongeren en volwassenen die graag samen muziek maken kunnen zich inschrijven voor een cursus bandcoaching of meezingen in het popkoor. Violen en cellisten kunnen dan weer terecht in ons strijkorkest voor een wekelijk samenspeel-moment.

Meermaals per jaar trachten we een jamsessie te organiseren waarin muzikanten elkaar kunnen vinden. Jong en oud, muzikanten van allerlei niveau’s en met verschillende achtergronden zoeken elkaar op, op het podium van de Garage. Dat zorg steeds voor toffe, nieuwe klanken en vriendschappen!

Maandelijks organiseert CC de Fabriek een concert in de Garage van het Muziekcentrum. Deze intieme concertenreeks wordt bijzonder gesmaakt, zowel door publiek als muzikant.

Verder bieden we ook nog steeds graag een podium aan onze leerlingen. Zowel in de Garage als op andere bijzondere locaties kan je onze leerlingen of lesgevers regelmatig aan het werk zien!

TIH: Wat zijn je wensen voor het muziekcentrum op korte en op lange termijn?

Vera: Ik denk dat we met het Muziekcentrum graag de huidige koers aanhouden. Naar aanleiding van ons jubileumjaar hebben we nog enkele leuke nieuwigheden in de pipeline zitten. Naar de toekomst toe willen we steeds meer inzetten op allerlei initiatieven om muzikanten bij elkaar te brengen om te spelen.

TIH: Hoeveel mensen (leden, vrijwilligers) telt het muziekcentrum?

Vera: Met een team van 23 lesgevers inmiddels biedt het Muziekcentrum ondertussen les aan 380 leerlingen. We kunnen rekenen op een aantal enthousiaste vrijwilligers die ons bijstaan bij de organisatie van onze activiteiten, maar dat team mag gerust nog wat uitgebreid worden.
Muziekliefhebbers die tijdens onze concerten, workshops of jamsessies een handje willen toesteken (aan de bar, catering, logistiek) mogen zich steeds melden. Zij kunnen dan zeker rekenen op enkele interessante voordelen.

Terugblikkend op 20 jaar Muziekcentrum wil ik uiteraard alle leden van het bestuur en onze adviesraad bedanken voor hun inzet, alsook het gemeentebestuur voor hun steun aan onze organisatie. Eén van onze bestuurders was er 20 jaar geleden ook al bij als leerling èn medewerker. Het is daarom het uitgelezen moment om Elie De Winne eens in de bloemetjes te zetten. Heel veel dank ook aan alle muzikanten (in spe) die wij jaar na jaar op onze leerlingenlijst mogen bijschrijven of mogen ontvangen op onze concerten of andere activiteiten. Voor jullie blijven we gaan!

Noteer ook zeker 16 juni `18: PLAY in jullie agenda. Met een groot slotconcert en een muzieknamiddag in het teken van de kinderen sluit het Muziekcentrulm hun jubileumjaar af.

Verder hebben ze ook nog enkele jamsessies op de agenda staan, en enkele leerlingenconcertjes in de Garage. Er komen nog enkele straffe artiesten naar de Garage in het kader van Groot Onderhoud, onze samenwerking met CC de Fabriek. Alle activiteiten zullen te raadplegen zijn op onze website: www.muziekcentrum.org en de evenementenkalender van Thuis in Houtem.

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden