Houtem maakt zich op voor de grootste Oost-Vlaamse plantenbeurs

maandag, 10 april 2017

Elk jaar komen er plantenbeurzen bij. Elke week kan men wel ergens een beurs bezoeken. Er zijn heel verschillende beurzen: op kasteeldomeinen waar het opzet vaak groots is en de inkomprijzen meestal navenant zijn. Een aantal plantenbeurzen zijn al even snel verdwenen als ze gekomen zijn. De voorbije 17 jaar groeide de Plantenbeurs op Paasmaandag te Sint-Lievens-Houtem uit tot één van de grootste in zijn soort. Tientallen standhouders met vaak exclusieve planten en duizenden tevreden bezoekers zorgen daar jaarlijks voor. De standhouders zijn geen professionele kwekers maar liefhebbers, waarbij de hobby voor sommigen uitgroeide tot een passie. Zo kunnen zij planten aanbieden die je meestal niet vindt in het tuincentrum. Bovendien gaat het bij veel tuinliefhebbers om tuinoverschotten die zij verkopen voor heel weinig geld.

 

De Houtemse Plantenruilbeurs is ondertussen 18 jaar jong

Op Paasmaandag opent de grootste Oost-Vlaamse Plantenbeurs voor liefhebbers het tuinseizoen. Al 18 jaar is de beurs het grootste bloemen- en planten pop-up-centrum op Paasmaandag. Een honderdtal amateur-tuiniers brengen er tuinmateriaal, stekken, vaste planten, éénjarigen... en nog veel meer aan de man, en dit meestal voor een prikje.  Op elke stand kan ook geruild worden! Er zijn een aantal informatieve stands voorzien en uiteraard is er ook gedacht aan een natje en een droogje.

 

“Met de plantenbeurs willen we amateurtuiniers de kans bieden om hun kweekproducten en ervaringen te ruilen met andere tuinliefhebbers. Het ruilen van planten, het uitwisselen van ideeën en het elkaar informeren staan centraal.” Aldus Jo Dedeurwaerder.

Schermafbeelding 2017 04 10 om 06.43.06

 

Nieuw dit jaar: Bloemschikken voor kinderen

In de voormiddag is er een workshop bloemschikken voor kids vanaf 6 jaar. Op het programma staat een leuk lentestuk dat afgewerkt wordt met lentebloemen en een originele versiering. Het bloemstuk zorgt zowel binnen als buiten voor een prachtig decoratief element! De begeleiding gebeurt door Lies Hofman, lesgeefster bloemschikken. De workshop start stipt om 10.30 u. en duurt tot ongeveer 12.00 u. De kostprijs bedraagt 9 euro. Hierin zijn alle materialen en een drankje inbegrepen.  Aan alle deelnemers wordt gevraagd om een schaar en een mesje mee te brengen.

Samen met Natuurpunt Sint-Lievens-Houtem nestkastjes bouwen

In de namiddag is er in samenwerking met Natuurpunt Sint-Lievens-Houtem een workshop nestkasten bouwen voor kids vanaf 6 jaar. Onder begeleiding timmeren we een mezennestkast in elkaar. We starten om 14.00 u. en het einde is voorzien om 15.30 u. De kostprijs bedraagt 7 EUR, voor leden van Natuurpunt is dit slechts 5 EUR. Hierin zijn alle materialen en een drankje inbegrepen. Aan alle deelnemers wordt gevraagd om een hamer mee te brengen.

Hoe kan je jouw kinderen inschrijven?

Dit kan enkel via info@plantenruilbeurs.be,  telefonisch of via sms op  0477/41 87 54. De betaling regelt u ter plaatse. Voor de ouders is het een ideale gelegenheid om tijdens de workshop eens rond te neuzen op de grootste Oost-Vlaamse Planten(ruil)beurs.

Wie er in het verleden al bij was weet dat het aantal plaatsen beperkt is, snel inschrijven is dus de boodschap!

Nieuw: samenwerking met Eurotuin die jouw inkomprijs terugbetaalt!

Nieuw is de samenwerking met Eurotuin, het grootste tuincentrum van Oost-Vlaanderen met filialen in Merelbeke, Deinze en Ophasselt. Eurotuin betaalt de inkomprijs van 3 EUR integraal terug, bij een volgend bezoek aan één van hun tuincentra.

Het ruilhoekje wordt na het succes van de vorige edities opnieuw ingericht

Ook dit jaar is er op elke stand een ‘ruilhoekje’, iedereen kan dan ook eigen ruilmateriaal meebrengen. Meestal kunnen de standhouders ook veel vertellen over hun planten, precies omdat ze uit hun eigen tuin komen.  Je krijgt er uitleg over de standplaats, hoogte, bloeitijd en –kleur.  Naast vaste planten zijn er struiken, éénjarigen en kamerplanten te vinden. De voorbije jaren kon men er telkens heel speciale planten op de kop tikken voor een heel redelijke prijs. De echt zeldzame dingen en rariteiten gaan echter de eerste uren vlot van de hand.

Praktisch

  • Wat: Plantenbeurs voor amateurs –  Informatieve stands: Natuureducatief Centrum,  Vaste Plantenvereniging, VELT, Natuurpunt, Tuinpunt, Imkersvereniging, Wereldwinkel, Biologische Groenteabonnementen,  Kringloopkrachten, .…
  • De beurs is open voor het publiek op Paasmaandag van 10.00 tot 18.00u en vindt plaats in zaal Sint-Michaël, Kloosterstraat te Sint-Lievens-Houtem.
  • De inkomprijs bedraagt € 3. Kinderen tot 14  jaar betalen niets.
  • Heb je interesse om zelf mee te werken of deel te nemen aan de beurs met een standje, neem dan contact op met Jo Dedeurwaerder  (0477/41.87.54).
  • Alle info is te vinden op www.planten-beurs.be

Gerelateerde onderneming/vereniging

Plantenbeurs

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden