Onze wekelijkse Houtemse markt bestaat 45 jaar! Hiep Hiep Hoera!

donderdag, 07 juni 2018

Overmorgen, zaterdag 9 juni is er zoals ondertussen traditiegewijs een vaderdagmarkt maar deze editie wordt opgevrolijkt met het vieren van 45 jaar wekelijkse markt in Sint-Lievens-Houtem. Thuis in Houtem sprak met Sabrina Coppens, schepen van markten voor Nieuw Houtem over de traditie van de markt en de toekomst ervan.

Historiek en feestelijkheden

Op paaszaterdag 21 april 1973 werd het startschot gegeven van de wekelijkse markt in Sint-Lievens-Houtem. Na veel kleine en grote verplaatsingen heeft de markt uiteindelijk zijn vaste stek op het nieuwe marktplein. De marktkramers en het gemeentebestuur werken samen voor dit jubileum en zorgen voor geschenken en allerlei verrassingen voor jong en oud. Livinusbier voor de ‘vaders’, bubbels voor de verjaardag, frisdranken voor de jongsten, muzikale omlijsting ... en misschien wel een draai aan ons ‘Rad van Fortuin’ met prachtige prijzen.

In de buurt van de feesttent geven de SOS Kringloopkrachten gratis tips voor zorgeloos tuinieren, de juiste plantencombinaties, hygiëne bij het tuinieren, gezonde tuingrond, goede locatie ... ook hiervoor kan u terecht op de markt. Redenen genoeg om een bezoek te brengen op zaterdag 9 juni van 14 tot 17 uur op het Marktplein.

Thuis in Houtem: De markt aan zich is sterk veranderd op 45 jaar tijd. Hoe zie jij dit?

Sabrina Coppens: Ja, 45 jaar markt is niet niets en is een hele prestatie voor onze gemeente! We zien natuurlijk een evolutie in het marktgebeuren. Vroeger waren er meer  marktkramers aanwezig. Helaas zien we het aantal marktkramers afnemen, maar dit is een tendens die zich op alle markten stelt. Marktkramers gaan met pensioen en het is niet evident om nog opvolgers of nieuwe starters te vinden. Marktkramer zijn, is ook een niet te onderschatten beroep! In tegenstelling tot vroeger, doen nu ook meer mensen hun inkopen in winkels, waardoor het voor startende marktkramers niet altijd evident is.

Thuis in Houtem: Is er nog een toekomst voor markten om er nog eens 45 jaar bij te doen?

Sabrina Coppens: Als schepen van markten streef  ik er zeker naar om er nog 45 jaar bij te doen. Door de aanleg van het nieuwe marktplein, stellen we ook vast dat er een aantal vragen zijn binnengekomen van nieuwe standhouders.  We hopen dat deze tendens zich verder zet en dat we deze in de toekomst kunnen verwelkomen zodat onze markt aangenaam vertoeven blijft.

We zijn er zeer alert voor om onze markt aantrekkelijk te houden zodat de nodige bezoekers wekelijks blijven langskomen. Dit onder andere door het regelmatig organiseren van speciale markten zoals vaderdagmarkt, moederdagmarkt, paasmarkt, 40 jaar markt en dan nu ook 45 jaar markt! We denken ook na over eventuele andere initiatieven zoals aantrekken alternatieve standhouders of organiseren van een bio-markt.  Dus ideeën genoeg om er nog eens 45 jaar bij te doen.

Thuis in Houtem:  Zijn de marktkramers nog steeds tevreden?

Sabrina Coppens:  We kunnen stellen dat de marktkramers zeker tevreden zijn over de markt in onze gemeente. Op de marktcommissie en op de markt hoor ik vaak lovende commentaren. De initiatieven die we als gemeentebestuur nemen voor onze marktkramers en bezoekers worden zeker positief onthaald en geapprecieerd.

Thuis in Houtem Zorgt de nieuwe indeling op het vernieuwde marktplein voor extra bezoekers?

Sabrina Coppens: Door de indeling van de nieuwe markt is het gezellig vertoeven op de markt. Er komen terug veel bezoekers naar de markt, maar natuurlijk spelen de weergoden hierin ook een belangrijke rol. Als de zon schijnt zijn er meer mensen op de been en is het dubbel zo leuk om naar de markt te komen, te vertoeven op ons gezellig marktplein en dit alles te combineren met een terrasje bij horecazaken.

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden