Radio Star sinds kort bereikbaar op 105.4FM

donderdag, 24 mei 2018

Radio Star is al een tijd actief in Herzele maar heeft sinds kort ook een frequentie beet voor Sint-Lievens-Houtem. Thuis in Houtem ging luisteren bij Erwin Van de Weghe, bestuurslid en technisch medewerker van Radio Star.

Het ontstaan van Radio Star

Radio Star werd opgericht op 12 maart 1982 door een groepje van 5 personen. Van de naam Radio Star was toen nog geen sprake, maar wel de VZW STAR. De VZW werd opgericht door enkele mensen uit Vlierzele en Sint-Lievens-Esse.

De allereerste antenne van VZW STAR stond in de Kauwstraat vlakbij het café de Tramstatie, oftewel “bij Mietjen” zoals ze dat toen noemden. Radio Star was in het begin een weekendzender die uitzond op vrijdag van 16 tot 24 uur, op zaterdag van 8 tot 3 uur en op zondag van 8 tot 24 uur. De apparatuur was heel eenvoudig: 2 platendraaiers, twee cassettespelers en een mengtafel. De uitzendingen gebeurden allemaal live vanuit een klein "kotje" aan de achterkant van het café.

TiH: Sinds kort zijn jullie beschikbaar in Sint-Lievens-Houtem. Hoe ging dit in zijn werk wetende dat heel wat (lokale) radiozenders het net moeilijk hadden hun bestaande frequentie te behouden?

Erwin: Om als radiostation te mogen uitzenden heb je een licentie nodig. Daarvoor zijn procedures en decreten in het leven geroepen door de overheid. En die zijn duidelijk. De kandidaat maakt een dossier waarin wordt uitgelegd wat hij gaat doen. Er volgt een beoordeling waarvoor punten worden gegeven. Vervolgens wint diegene met de beste score. Om de lokale radio's meer ademruimte te geven werden frequentiepakketen samengesteld.

Voor Herzele was dat pakket 85: Herzele 106.5FM en Sint-Lievens-Houtem 105.4FM. Het samenstellen van de aanvraag was een ingewikkeld werk. Er werden eisen gesteld aan de lokale binding, financiële haalbaarheid, technische infrastructuur enz. Alles moest digitaal ingediend worden en... je had 1 kans. Uiteindelijk werd de licentie toegekend aan Radio Star. Een mooie beloning voor het vele werk van onze medewerkers die allen kosteloos veel tijd in de radio steken.

TiH: Uiteindelijk werd 105.4FM voor jullie vrij gegeven. Was dit een bestaande zender en indien ja van wie?

Erwin: 105.4FM heeft een lange geschiedenis. Wat ik me nog kan herinneren is dat het ooit de frequentie van Radio Uniek in Vlierzele was, Radio VRS in Bavegem en op het laatste was het ketenradio Club FM die deze frequentie gebruikte.

TiH: Wat mogen de mensen verwachten van Radio Star? Brengen jullie ook actuele informatie over Sint-Lievens-Houtem?

Erwin: De naam zegt het zelf, we zijn een lokale radio. Dus onze hoofdactiviteit is lokaal werken. Voor het nationale nieuws zijn er de nationale zenders, voor het lokale nieuws zijn wij er. Zo is er iedere werkdag tussen 9 en 12 uur het programma "Studio Solleveld", waar nu al de activiteiten van de Herzeelse verenigingen gratis worden aangekondigd. Ook de verenigingen van Sint-Lievens-Houtem kunnen daar heel simpel gebruik van maken door een mailtje te sturen naar els@radiostar.be. Volledig gratis zal de activiteit omgeroepen worden langs de radio.

Ook is er iedere zaterdag om 11 uur "Helemaal Herzele", weet wat er leeft in uw gemeente met Sarah De Moor. Wekelijks heeft zij studiogasten die een interessant item komen bespreken. Ook voor Sint-Lievens-houtem zouden wij zo een programma willen maken. Bij deze een oproep als er iemand zich geroepen voelt om wekelijks (of om de 14 dagen) een programma te maken over Sint-Lievens-Houtem. Wij staan met open armen klaar om je te ondersteunen, vanuit onze radiostudio. Wij zorgen tevens voor alle technische ondersteuning.

Het populairste programma voor de luisteraars is het verzoekprogramma wekelijks op zondag tussen 10u en 12u. Iedereen kan kosteloos bellen of mailen om zijn/haar favoriete plaat aan te vragen of om een boodschap aan iemand over te maken. We schenken ook wekelijks een fles champagne weg en een bloemetje.

TiH: Wat mogen we in de toekomst van Radio Star verwachten?

Erwin: Radio Star wil zich lokaal nog verder uitbouwen. Ook "Live On Tour" waarbij we met onze mobiele studio live uitzenden vanop evenementen in Sint-Lievens-Houtem (Jaarmarkt, ed.) om zo nog dichter bij de Houtemenaar te komen en nog meer lokale binding te krijgen.

TiH: Waarom moeten de mensen luisteren naar Radio Star, en niet naar de gecommercialiseerde nationaal radiozenders?

Erwin: Radio zorgt voor een mix van lokale berichtgeving, interessante programma's, lokale reclame en uiteraard goeie muziek. Ik zou zeggen luister even en laat u overtuigen van onze meerwaarde.

Alle info kan je vinden op www.radiostar.be of op onze facebook pagina https://www.facebook.com/radiostar.herzele/

Radio Star was ook afgelopen maandag te zien in het programma Iedereen Beroemd op één. Hier kan je de uitzending herbekijken.

 

 

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Thuis in Houtem
Hiep hiep hoera 🎂🎂🎂 Benieuwd naar wat voor een verjaardagsfeestje het wordt? ➡️ Kijk dan snel even verder:… https://t.co/aQfZXp0Y9r

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden