Uitzonderlijk biertje te proeven tijdens de Berenfeesten!

donderdag, 28 juni 2018

De Gezinsbond Vlierzele-Zonnegem zet al enkele jaren zijn schouders onder de organisatie van de Berenfeesten in Vlierzele. Van vrijdag 6 juli tot maandag 9 juli is het weer zo ver. Maar dit jaar gingen ze nog een stapje verder. Ze bedachten een eigen bier, Vliezels Beerke, dat voor het eerst kan geproefd worden in het praatcafé van de Gezinsbond in de grote tent op het dorp en dat vanaf vrijdag 6 juli om 20u30. We gingen even luisteren bij één van de initiatiefnemers, Stefaan Deconinck.

Wie kwam op het idee om een bier te brouwen?

Meerdere bestuursleden van de Gezinsbond hadden vroeger al eens het idee naar voor gebracht om een eigen biertje te lanceren. Ik heb dit echter dit voorjaar nog eens naar voor geschoven en het initiatief genomen om een 5-tal Vlaamse artisanale brouwerijen te contacteren om te bekijken welk biertje best zou passen. 

En wat is het geworden?

Het is een ongefilterde tarwetrippel van 7,5º met hergisting op fles. Het is bleekgeel van kleur met een mooi evenwicht tussen bitter, zuur, kruidig en zoet. We doopten het Vliezels Beerke. Eerst en vooral wilden wij een verwijzing naar Vlierzele als Berengemeente en naar de Berenfeesten. Daarnaast wilden wij ook het lokale dialect in de naam verwerken, vandaar ook Vliezels Beerken en niet Vlierzeels Beertje. Omdat Vlierzele bovendien, naargelang de persoon, zowel als Vliezel als Vriezel wordt uitgesproken, hebben we op het etiket zowel de L als de R vermeld.

Hebben jullie hiervoor hulp gehad?

Het biertje werd gebrouwen door Jef Goetelen van het artisanaal brouwerijtje "'t Hofbrouwerijke" in Beerzel. Het feit dat het in Beer-zel wordt gebrouwen rust louter op toeval maar is wel een leuke extra.

De Gezinsbond heeft wel zelf het etiket ontworpen waarop onze drie reuzenberen Maarten, Tineke en Sien staan afgebeeld. Wanneer het in de smaak valt - waar we wel van overtuigd zijn - zullen we dit ook serveren op onze komende activiteiten zoals de zeepkistenrace begin oktober.

Wat als we er niet bij kunnen zijn op de Berenfeesten?

Voorlopig hebben we er nog niet over gesproken, maar in ieder geval kan je het zeker verkrijgen bij de bestuursleden van de Gezinsbond.

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden