Vlindertelwandeling van Natuurpunt dit weekend op de planning

donderdag, 26 juli 2018

Natuurpunt is klaar voor hun volgende activiteit. Deze keer draait het allemaal rond vlinders. Wie graag een mooie natuurwandeling inplant of een liefde heeft voor onze mooiste gevleugelde insecten, lees dan zeker onderstaand artikel. Het Vlindertelweekend wordt jaarlijks georganiseerd door Natuurpunt in Vlaanderen en Natagora in Wallonië.

Natuurpunt Houtem organiseert tijdens het vlindertelweekend reeds voor de 12de keer op rij een vlindertelwandeling. Daan Van Eenaeme, dagvlinderspecialist, is hierbij onze gids. In Vlaanderen komen nog 48 soorten dagvlinders voor (vroeger waren het er 67). Er zijn veel meer soorten nachtvlinders, nl. meer dan 2300 soorten. De koninginnepage die we dit jaar meer te zien krijgen is onze grootste dagvlinder. We kennen allemaal het koolwitje, maar wist je ook dat er meerdere witjes zijn? Er zijn ook mindere gekende dagvlinders, al gehoord over het kaasjeskruiddikkopje of de sleedoornpage? Vele vlinders leven enkele weken tot maanden, de citroenvlinder leeft het langst, hij kan één jaar worden. Dagvlinders vliegen bij temperaturen vanaf 18° en niet teveel wind. Vlinders overwinteren als ei, rups, pop of volwassen vlinder naargelang de soort. Wist je dat er ook trekvlinders zijn? En dat het landkaartje een voorjaars- en zomerkleed heeft?

Vlinders zorgen voor bestuiving als ze nectar komen halen uit de bloemen. Bovendien zijn ze voedsel voor andere dieren. En ze zijn mooi, kun je je een wereld voorstellen zonder vlinders? We willen allemaal graag vlinders in de tuin. Hierbij verliezen we soms wel eens uit het oog dat we hiervoor aandacht moeten besteden aan elk onderdeel van de levenscyclus van de vlinder. Er zijn niet alleen nectarplanten nodig maar ook waardplanten waarop de vlinder eieren kan afzetten en de rupsen eten vinden. Daan besteed tijdens de wandeling ruim aandacht aan dit aspect.

Door de vele zonnige dagen van de zomer van 2018 krijgen we meer zeldzame vlinders te zien, zoals de grote weerschijnvlinder en de ijsvogelvlinder. Vele vlinders komen ook in grotere aantallen voor. Maar er is ook een minpunt. Door de droogte wordt het moeilijker voor de vlinders om nectar te vinden en de waardplanten verdrogen zodat de rupsen geen eten vinden als ze uit het ei komen.

Iedereen kan thuis deelnemen aan het Vlindertelweekend, hoe je dat doet, kom je te weten via volgende link https://www.natuurpunt.be/pagina/het-grote-vlinderweekend-van-natuurpunt . Met stevige kinderwagens lukt het de wandeling mee te doen. Er is als afsluiter een drankje met hapje voorzien, maar neem in deze warmte ook zeker zelf voldoende water mee!

Praktisch: Datum: 29/07/2018 van 14:00 tot 17:00 - Locatie: Geitenboerderij De Volle Maan, IJshoutestraat 70, 9520 Sint-Lievens-Houtem

 

 

Gerelateerde artikelen

@thuisinhoutem op Twitter

Logo TiH 1

Alle nieuws en informatie over Sint-Lievens-Houtem, waar en wanneer jij dat wil!

Like ons op Facebook!


Webdesign en hosting door WAVI || Digitale marketing door Pieter De Moor
Thuis in Houtem VZW - BE0647.927.930 - Verkoopsvoorwaarden